Sök

Här kan du söka bland alla våra artiklar

Krönika

Drömmen om hotelldirektören

Drömmen om hotelldirektören

Vad drömmer du om? En ny bil? Drömresan till Mauritius? Ett nytt jobb? Ali Popal drömde om ett liv där han slapp vara rädd. Ett liv långt ifrån krigets Afghanistan.

Det är lätt att drömma. Men ska man uppnå sin dröm krävs ofta hårt arbete, mod och att längs vägen gripa de chanser som uppstår.

Ali lämnade sin familj och sina vänner. Han gav sig ut på en resa som mestadels skedde till fots. Genom skogen om natten. Från Afghanistan vidare genom Pakistan, Iran, Turkiet. Från Turkiet över Medelhavet i gummibåt. På morgonen den 12 september 2015 träffade fören klipporna på Lesbos. En av dem som tog emot dem, var svensken Magnus Olsson, från Visby. Efter mötet med Magnus fick Ali en ny dröm. Att ta sig till Gotland.

För en person som flyr från sitt hemland, som till fots tar sig genom några av världens farligaste länder, har någonting som vi så väl behöver i Sverige och i Norden – genomförandekraft.

I oktober 2015 flyttade han in hos Magnus, hans fru Charlotte och deras två döttrar Svea och Wilma. Där och då sökte han asyl i Sverige.

När tidningen Hela Gotland intervjuade Ali och frågade om vad hans dröm nu var svarade han att han ville få ett jobb.

I september 2016 fick han extrajobb på Clarion Hotel Wisby. I en bransch som växer kraftigt och med stora utmaningar att hitta personal var Ali en skänk från ovan.

Så småningom blev hans extrajobb en tillsvidareanställning. Hans engagemang för hotellet, för Gotland och för sina arbetskamrater gjorde att han nu i januari utsågs till Employee of The Year bland Nordic Choice Hotels 16 500 anställda.

Utmaningarna har såklart varit många. Språket, avståndet till familjen och kampen för arbetstillstånd.

Men jag har också en dröm. En dröm för Nordic Choice Hotels, en dröm för svensk besöksnäring och en dröm för Gotland. Det är att Ali en dag blir hotelldirektör. För en person som flyr från sitt hemland, som till fots tar sig genom några av världens farligaste länder, har någonting som vi så väl behöver i Sverige och i Norden – genomförandekraft.

Många ser människor som kommer till Sverige som en kostnad. Jag önskar att vi skulle se på dem som en möjlighet. För oss inom Nordic Choice Hotels är människorna det som byggt oss starka och framgångsrika. Det är inte en uppoffring att få bidra och hjälpa. Det är en förmån.

Petter Stordalen

Krönika

”MAX-svenskan” – En av vägarna in på arbetsmarknaden

I restaurangbranschen finns inga ”enkla” jobb. Men vi erbjuder jobb som...