Sök

Här kan du söka bland alla våra artiklar

Ledare

Arbetsförmedling utan förmedling

Arbetsförmedling utan förmedling

Besöksnäringen är en av Sveriges starkast växande basnäringar. Faktum är att tillväxten är så stor att kock är det största bristyrket av alla i Sverige idag. En bit ner på listan kommer serveringspersonal och bartender.

Den stora bristens yttersta konsekvens är att verksamheter inte kan öppna eller som i fallet för Ahmed Aly – tvingas hålla stängt måndag och tisdag (läs artikeln om Ahmed Aly här).

Samtidigt finns över 300 000 arbetslösa i Sverige. Hundratusentals söker jobb och företagare skriker efter personal. Det borde med andra ord finnas lösningar på företagens kompetensbrist men ekvationen går ändå inte ihop.

Den som är satt att lösa problemet är Arbetsförmedlingen men det finns en hake – den förmedlar nästan inga jobb. 7 av 10 företag i besöksnäringen tycker Arbetsförmedlingen fungerar mycket eller ganska dåligt som rekryteringsväg, enligt en enkät från Svenskt näringsliv. I ärlighetens namn ska man dock säga att Arbetsförmedlingen skapar en hel del jobb, men till fel personer. Istället för att sätta arbetslösa i jobb skapar den mer jobb för de redan tungt arbetsbelastade företagarna. Det är papper att fylla i och enkäter att besvara. Men någon lämplig kandidat att anställa saknas fortfarande.

Det är uppenbart att nuvarande ordning för att lösa matchningsproblemen på svensk arbetsmarknad inte fungerar. Huvudproblemet – att för få jobb förmedlas – är så grundläggande att det krävs nytänkande och en genomgripande reform. Öppna upp för fler aktörer och släpp in till exempel bemanningsföretag som visat sig vara bra på att just förmedla jobb till personer som står utanför arbetsmarknaden. Ställ hårda krav mot de nya aktörerna, följ upp deras resultat och styr ersättningen så att den stimulerar de företag som lyckas bäst.

Ahmed Aly säger att han är beredd att anställa rätt person omedelbart. Han är inte ensam om den viljan. Med en fungerande förmedling där flera aktörer får vara med och ta plats kan han snart ha öppet även måndag och tisdag.

Ledare

Med rätt politik kan vi göra fler viktiga jobb

Sedan millennieskiftet har antalet sysselsatta inom besöksnäringen ökat ...

Ledare

Vi har fullt med uppfinnare

Det sägs att Thomas Edison ska ha sagt: ”jag misslyckades inte 1000 gång...