Sök

Här kan du söka bland alla våra artiklar

Reportage

Kommunen bäddade för snabbt öppnande

Kommunen bäddade för snabbt öppnande

Från lokaltillträde till en nyöppnad restaurang på sex månader. Med Tillväxt- och tillsynsmodellen gjorde kommunen det möjligt för Linda Thorslund Leandersson att förverkliga sin dröm – restaurang Diner 45.

I två års tid gick Linda Thorslund Leandersson tillsammans med kollegor och bar på sin idé. Att starta en restaurang inspirerad av amerikanskt 50-tal med hamburgare på menyn. I höstas blev den perfekta lokalen ledig i Rättvik och de började arbetet med att förvandla drömmen till verklighet. Förutom ombyggnaden innebar det att söka många tillstånd. Linda har tidigare varit företagare i en annan kommun och upplevt det som krångligt men mötte nu ett helt annat bemötande.

– De är mycket mer tillmötesgående i Rättvik. Man kände att de verkligen vill att vi ska lyckas, säger Linda Thorslund Leandersson.

Bakom de kommunala tjänstemännens inställning finns den så kallade Tillväxt- och tillsynsmodellen. Den går ut på att stötta företagare och hjälpa dem utveckla sin idé utifrån de lagar och regler som finns, istället för att enbart utöva kontroll.

Kommunen sa tidigt i planeringsstadiet att man skulle tänka på en parkering för bilarna och fundera på hur sopor ska förvaras och hämtas. Två saker som man lätt hade missat att tänka på, enligt Linda Thorslund Leandersson. Dessutom gav kommunen henne rådet att gå utbildningen som är nödvändig för att kunna få alkoholtillstånd relativt snabbt eftersom handläggaren skulle gå på semester. Risken var annars att ansökan skulle försenas.

– Kommunen såg till att vi gjorde det tidigare än vad vi annars hade tänkt. Man känner att de bryr sig om oss.

Restaurangen kunde slå upp portarna i april, sex månader efter att man fick tillgång till lokalen. Förutom hamburgare serveras milkshake och luften fylls av äkta 50-tals rock. Drömmen om en egen restaurang har förverkligats. Nu har de också öppnat ett hotell i lokalen.

– Man vågar satsa när man har kommunens stöd i ryggen. Allting blir positivt, säger Linda Thorslund Leandersson.

Reportage

Svåra regler som gör det svårt att få jobb

Nadine arbetar på Gamla Teatern i Östersund. Men byråkratin höll på att ...

Reportage

Besöksnäringen är viktigast i Jämtland Härjedalen

Varje år sysselsätter besöksnäringen 7300 personer i Jämtland Härjedalen...

Reportage

”Min största mardröm var att ligga hemma arbetslös”

Amanda, receptionist på Gamla Teatern i Östersund, om hur viktigt det va...

Reportage

”Det tar extremt mycket tid”

Camilla är hotellchef på Hotell Gamla Teatern i Östersund. Hon vittnar o...