Sök

Här kan du söka bland alla våra artiklar

Reportage

Regelkrångel står i vägen för att anställa

Regelkrångel står i vägen för att anställa

För fyra år sedan kom Nadine till Sverige med sina två barn. Idag arbetar hon på Hotell Gamla Teatern i Östersund. Men att få jobb var svårare än hon trott och kollegornas hjälp blev avgörande.

När Nadine kom till Sverige sökte hon jobb efter jobb, men utan resultat. Att inte kunna svenska visade sig vara en högre tröskel in på arbetsmarknaden än vad hon från början trodde.

Men tack vare sin egen envishet och en välkomnande arbetsplats fick hon till slut in en fot.

– Jag gick förbi Gamla Teatern och frågade om det fanns jobb. Jag hade tur, för just då behövde de extrahjälp. Till en början fick jag jobba några timmar i veckan och vid behov, och efter ett år fick jag fast anställning.

Med löftet om att få börja arbeta på Gamla Teatern inledde Nadine och hennes arbetsgivare det pappersarbete som krävdes för att få arbetstillstånd och permanent uppehållstillstånd. Det visade sig vara lättare sagt än gjort. Längs vägen stötte de på en hel del byråkrati.

– Det var svårt att förstå vilken information som olika myndigheter efterfrågade och vilka papper som skulle tas fram.

Tillsammans lyckades de till slut ta sig i mål. Hjälpen från kollegorna blev avgörande.

– De hjälpte mig att ta fram rätt uppgifter och fyllde i allting innan det skickades till Migrationsverket. Sen blev ansökan äntligen godkänd.  Det är enormt viktigt att få hjälp från sin arbetsgivare i en sån krånglig process. Mina kollegor blev väldigt viktiga för mig, som en familj.

Camilla Hassberg är hotellchef på Gamla Teatern, och tycker precis som Nadine att situationen är krånglig.

– Jag förstår att vi måste ha ordning och reda, men som det ser ut i dag är det otroligt krångligt med alla regler. Jag tror på att man måste förenkla, och ha snabbare handläggningstider.

Väl på plats väntade nya utmaningar, Nadine hade aldrig arbetat på ett hotell förut. Men det tidigare arbetet som flygvärdinna visade sig vara till stor hjälp på den nya arbetsplatsen.

– Jag hade inte arbetat på hotell tidigare, så det var såklart en utmaning. Men eftersom jag hade arbetat med service tidigare gick det rätt fort för mig att komma in i arbetet.

Reportage

Svåra regler som gör det svårt att få jobb

Nadine arbetar på Gamla Teatern i Östersund. Men byråkratin höll på att ...

Reportage

”Min största mardröm var att ligga hemma arbetslös”

Amanda, receptionist på Gamla Teatern i Östersund, om hur viktigt det va...

Reportage

”Det tar extremt mycket tid”

Camilla är hotellchef på Hotell Gamla Teatern i Östersund. Hon vittnar o...

Reportage

“En momshöjning kan innebära att vi inte kan investera 60 miljoner”

Daftö Resorts vd Lena Kempe berättar för Viktiga jobb om vilka problem e...