Sök

Här kan du söka bland alla våra artiklar

Ledare

Vi har fullt med uppfinnare

Vi har fullt med uppfinnare

Det sägs att Thomas Edison ska ha sagt: ”jag misslyckades inte 1000 gånger, glödlampan uppfanns i 1001 steg”. Varje mindre bra försök var ytterligare en bit mot slutmålet och han förbättrade ständigt slutresultatet.

Under mina över 30 år i besöksnäringen är den här inställningen något jag möter gång på gång. Näringen är full av entreprenörer. Olikheterna är många men gemensamt för de alla är att de har planer och idéer och målet att de ska bli verklighet. Det kan handla om restaurangen som för första gången tar på sig att servera över 1300 gäster en trerättersmeny. Men det kan också handla om att bygga ett hotell av is, längst upp i norra Sverige. Idéerna kan tyckas övermäktiga och oftast finns det många olyckskorpar. Att det i sådana lägen finns Sussie Olsson, Yngve Bergqvist och tusentals andra som hör ”möjlighet” istället för ”problem” är avgörande för Sverige. Det är dessa personer som skapar sysselsättning och skatteintäkter. Det är de som gör att Sverige kan utvecklas.

Tyvärr ser vi att dessa personer upplever allt fler hinder på vägen för att förverkliga sitt mål. Det kan handla om långa ansökningstider för bygglov, dyra tillstånd eller uppenbart små fel som beläggs med höga viten. Till exempel finns kravet på danstillstånd kvar och ägare till restauranger riskerar böter om en gäst rör sig i takt till musiken. Och snart måste även företagare skriva ner varje gång de går in och ut från sitt företag. Det är exempel på onödigt regelkrångel som försvårar för människor att förverkliga sina drömmar och som måste bort om företagarna ska orka och idéerna nå sin fulla potential.

Även om hindren är många och krångliga lyckas besöksnäringens företagare varje dag. Vågade idéer blir livskraftiga företag. 1300 gäster får sin middag i precis rätt tid och ishotellet blir så populärt att det lockar resenärer från andra sidan jorden året runt. För sådana är vi inom besöksnäringen; vi misslyckas inte, vi uppfinner i 1001 steg.

Ledare

Med rätt politik kan vi göra fler viktiga jobb

Sedan millennieskiftet har antalet sysselsatta inom besöksnäringen ökat ...

Ledare

Arbetsförmedling utan förmedling

Besöksnäringen är en av Sveriges starkast växande basnäringar. Faktum är...